tisdag 17 april 2012

Chewy Butterscotch Brownies - Kola brownies
En kollega till mig var i USA och frågade om jag ville att hon skulle köpa med sig något hem till Sverige...!!! Oj oj oj, hon fick veta att man aktar sig vad man erbjuder en bakentusiast!!! Listan jag gav henne var låååång. Jag vet ju vilket enormt utbud det finns där borta. Jag var själv på jobbresa till västkusten för ett halvår sedan och höll på att go bananas!

Hur som helst, hon var snäll nog att köpa chips (morsels) av olika slag, mjölkchoklad, jordnötssmör, vit choklad, kola. Detta kan man ju hitta i alla matvarubutiker i USA, men utbudet är väl så gott som obefintligt i Sverige. Jag började genast fundera på vad jag skulle baka. För att göra det enkelt och vara garanterad bra recept så tittar jag på påsarnas baksida.

Först ut: Chewy Butterscotch Brownies - fritt översatt: sega kola rutorEgentligen skulle jag själv kalla dem blondies eftersom det ju inte är någon choklad i alls. Smaken på chipsen påminner lite om Ohoj Kolasås. Ni som är uppväxta i början på 80-talet, då det bara fanns ett fåtal såser att ha på glass (lakrits, choklad och kola var väl allt?!), vet vilken jag menar!


Här är receptet från påsens baksida översatt från engelska.

2 1/2 cups mjöl
1 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1 cup (2 sticks=226 gram) rumsvarmt smör
1 3/4 cups farin socker
1 msk vanilj extrakt
2 stora ägg
1 + 2/3 cups Nestlé Toll House Butterscotch morsels (kolachips)
1 cup hackade nötter

Sätt ugnen på 175 grader (350 F)

Blanda mjöl, bakpulver och salt i en skål.
Vispa smör, socker och vaniljextrakt tills krämigt. Tillsätt ägg.
Blanda i mjölblandningen i omgångar.
Rör i 1 cup kolachips och nötter.
Sprid ut resten av kolachipsen ovanpå.
Bred ut i en ugnsform ca 30x20 cm (13x9 inches)

Grädda i 30-40 minuter eller tills provsticka kommer ut ren.
Låt svalna på galler. Skär i fyrkanter.

När jag gjorde dessa rutor hade jag inga nötter hemma så jag skippade dem helt. Detta kan ha gjort att det tog mindre tid i ugnen, för formen var bara inne i ca 20 minuter och då var den på gränsen till för torr! Kolachipsen smälte inte alls i ugnen utan höll formen, kanske var det den kortare tiden i ugnen som påverkade detta? Smaken var i alla fall väldigt god och rutorna försvann snabbt på eftermiddagsfikat!

Gå in på Tollhouse och ta dig en titt om bakinspirationen tryter!

Inga kommentarer: