torsdag 21 juni 2012

Midsommartårta

Här kommer en tårta som är en tradition i min familj att göra till midsommar och på sommaren i allmänhet. Väldigt lätt att göra och man kan göra tårtbottnarna i förväg och sätta ihop den samma dag. Jag hade lite cupcakesdekorationer kvar som fick pryda toppen.Recept: Marängtårta
Denna tårta är så bra att göra för tårtbottnarna kan frysas in. De blir ganska tunna så det går snabbt att tina dem. Lägg på fyllning och så har du färdig tårta på ett ögonblick. Den klassiska fyllningen som mormor oftast gjorde var med grädde och banan men det går bra med vilka bär som helst som är i säsong.
Tårtbotten
1 dl socker
125 g margarin
2 äggulor
5 msk mjölk
1,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
mandel eller andra nötter - hackad eller flagor
Rör sockret med margarinet. Rör i äggulor och mjölk. Blanda mjöl och bakpulver och tillsätt.
Bred ut smeten på bakplåtspapper som du lagt i en långpanna.
Maräng
2 äggvitor
1,5 dl socker
1 tsk vaniljsockerMaräng: Vispa äggvitorna till hårt skum blanda i socker och vaniljsocker. Bred marängen över kakan.
Strö till sist över hackad eller flagad mandel/nötter över marängen.

Gräddas i ugn på 175 grader ca 20 minuter.

När kakan kallnat delas den på mitten för att skapa två lika stora bitar. På ena halvan lägger du den fyllning du vill ha. T.ex. 2-3 skivade bananer och vispad grädde (ca 3 dl). Ta den andra halvan och lägg den uppepå fyllningen. Traditionen i vår familj är att inte ha något uppepå tårtan eftersom tårtbottnarna är ganska tunna så räcker det med fyllningen som är mellan, men om man vill kan man givetvis ha grädde och bär på toppen också!

Inga kommentarer: