onsdag 19 september 2012

Blommiga kakor i pastell


Idag fyller min äldsta dotter 4 år. På söndag är det kalas för kompisarna. Det har kommit beställning (order) på att färgerna ska gå i rosa och lila. Först ut inför kalaset är dessa vita och lila sugar cookies.

Jag är ny på det här med dekorerade kakor och jag märker att jag har en lång väg att gå innan jag är på samma nivå som Gloria, Bridget, Amber eller Marian.

För det första gäller det att hitta ett bra recept på kakor. Ska du göra detaljerade figurer är det viktigt att kakorna håller formen när de bakas och inte flyter ut. Jag letar fortfarande efter det ultimata receptet. Receptet som gett bäst resultat hittills är från Sweetapolita och du hittar det HÄR. Receptet kräver att degen kyls flera gånger, men detta är nödvändigt för att kakorna inte ska flyta ut.

Dessa kakor är bakade med DETTA recept. I receptet kyls degen både före och efter man stansat ut med mått. Men för mig flöt kakorna ändå ut när de bakades. I detta fall skulle jag göra runda kakor så det gjorde inte så mycket.

Det gäller nu att ha kakorna tillräckligt länge i ugnen så att de får lite färg i kanterna. Tar du ut dem för snabbt så blir de för mjuka och smuliga.

Så kommer vi då till glasyren. Jag använder ett recept med Marängpulver. Det är snäppet enklare och snabbare än att använda äggvitor. Detta recept kommer från Glorious Treats.

Royal Icing Recipe

4 Tablespoons Meringue Powder

4 cups powdered sugar

6 Tablespoons warm water 

Denna gång blev de vita kakorna något gulaktiga och fläckliga i färgen. De lila blev också lite missfärgade. Jag undrar om detta beror på att kakorna var för mjuka så att glasyren liksom sjönk in i kakan. Eller så kanske jag inte blandade glasyren tillräckligt länge.

Som sagt, med sugar cookies får man ha tålamod och pröva sig fram!
 
Jag tar gärna emot tips på bra recept!
2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej jag har nyligen (igår) hittat din blogg och har läst igenom lite. Jag undrar hur du gjorde så blommorona och bakgrunden liksom kommer in i varandra.. det ser så slät ut :)

Astrid Ström sa...

Hej! Kul att du hittat hit, välkommen! Blommorna är gjorda med "wet on wet" teknik då de olika färgerna är i samma konsistens, då flyter de ihop. Samma teknik är använd till Spiderman kakorna.