torsdag 19 juli 2012

Hjärtliga kakor

Nejmen, regn idag också! Jaha, bakdax då!

Jag har fått en massa fina avlagda barnkläder från grannen så jag dagens bakade kakor fick bli till henne som tack.
Det blev vanilj-mandel kakor med glasyr.


Recept kakor från bakeat350.blogspot.com

2,5-3 cups mjöl  (börja med det mindre måttet)
2 tsk bakpulver
1 cup socker
226 g smör - kallt och skuret i bitar
1 ägg
3/4 tsk vaniljextrakt
1/2 tsk mandelextrakt

Sätt ugnen på 175 grader.

Blanda mjöl och bakpulver, ställ åt sidan. Rör socker och smör mjukt. Tillsätt ägg och extrakten och blanda. Blanda gradvis i mjölblandningen och rör bara precis så mycket att allt blandas. Skrapa ner deg från skålens sidor och speciellt i botten.

Degen kan vara lite smulig, knåda ihop för hand.

Jag använder IKEAS bakmatta som underlag för denna deg. Men jag lägger bakplåtspapper under och över degen när jag kavlar så behövs inget extra mjöl tillsättas. Ju mindre mjöl desto lättare och sprödare kakor! Jag lägger cdskivfodral på varje sida om degen. Lägg så pass tätt att du kavlar precis på cdfodralens kanter, på detta sätt får du jämn tjocklek på degen och lika höga kakor! Jag ska ta bilder på detta nästa gång jag gör kakor för att visa bättre!

Hur som, kavla ut degen och tryck ut mått. Jag använde denna gång runda mått. Placera de utstansade kakorna på bakplåtspapper och lägg i frysen ca 5 minuter innan de sätter in dem i ugnen. Detta för att förhindra att kakorna flyter ut.

Baka i ugn ca 10-12 minuter (beroende på storlek och ugn). Låt vila några minuter på plåten flytta sedan till galler för att svalna helt.

Jag har använt detta recept några gånger med bra resultat. Men denna gång flöt kakorna ut ganska rejält. Eftersom jag skulle dekorera dem och ville ha dem likadana stansade jag ut med samma mått igen så fort kakorna kom ut ur ugnen, på så sätt fick jag precis den storlek och form jag ville ha. Tyvärr blir det ju lite svinn, men de går också bra att äta!Flooding och utlinjering!


Recept Royal icing (från Glorious Treats)
2 msk marängpulver
2 cups florsocker
4 msk varmt vatten (tillsätt lite i taget för önskad konsistens)

Vispa ihop allt. Tjockleken blir lagom till att göra "outlines". För att "flooda" kakorna tillsätt vatten till mer lös konsistens. Här får man känna sig fram. Det finns bra tutorials på olika bakbloggar.
Redo att ges bort!


3 kommentarer:

Maddison sa...

Superfina kakor & bra tips! tack :)

Astrid Ström sa...

Tack Maddison!

Anonym sa...

Hej!
Jättesöta kakor��
Var kan man hitta Marängpulver till din royal icing??
Mvh Pia