söndag 11 november 2012

Hej Mitt Vinterland - Sugar cookies



Nja, det kanske inte är midvinter och drivis ute än, här i Skåne har vi 7 grader och regn, men mörkret och de skånska isvindarna gör att ju att vinterkänslorna kommer krypande och jag vill helst hålla mig inne. Eller ännu bättre, bylta på barnen och mig själv 7 lager kläder och gå ut i snålblåsten och regnpisket för att sedan komma in i värmen och kunna njuta ännu mer av tända ljus och en latte.

Nu när Halloweenfirandet är förbi så kan ju äntligen vinter- och jultemat ta över! Håll med om att det är mycket trevligare med snöflingor och pepparkakshus än avhugna fingerkakor och blodiga cupcakes!

Först ut i vintertemat är dessa små sugarcookies som pimpats med en snöflinga av sugarpaste. Storleken på kakorna är ungefär som en 5-krona. Perfekt om du är sugen på något litet till kaffet, eller för att toppa en cupcake, som på denna bild.


Jag har skrivit i tidigare inlägg om att det är svårt att hitta det perfekta receptet på sugar cookies. Men efter att ha ändrat lite i ett recept så tror jag att jag nu är nära. När jag bakade dessa kakor efter det nya receptet så flöt de inte ut alls utan höll formen väldigt bra. Detta bådar ju gott inför julens alla figurer som jag tänkt baka!

Recept
6 1/4 dl mjöl (2,5 cups)
1 3/4 tsk bakpulver
2,5 dl socker (1 cup)
226 gram smör (2 sticks) - kallt och skuret i bitar
1 ägg
3/4 tsk vaniljextrakt
1/2 tsk mandelextrakt

Sätt ugnen på 175 grader.

Blanda mjöl och bakpulver och ställ åt sidan. Vispa socker och det kalla smöret mjukt och krämigt. Tillsätt ägg och extrakter och blanda. Tillsätt mjölblandningen gradvis och blanda bara tills mjölet precis har arbetats in. Om degen blandas för mycket här så blir kakorna för torra.

Degen kommer vara lite smulig, arbeta ihop med händerna och ta ur skålen för att kavla ut.

Kavla ut degen, se tips här, och kyl sedan den utkavlade degen i ca 10-20 min. Det är mycket lättare att stansa ut kakformerna i kylskåpskall deg. Lägg de utstansade formerna på bakplåtspapper och kyl igen ca 10 min och ställ sedan in i ugnen. Grädda i ugnen ca 10-12 minuter, beroende på storlek och tjocklek.



2 kommentarer:

Anonym sa...

Hur har du gjort snöflingorna??

Astrid Ström sa...

Snöflingorna är gjorda i sugarpaste!