Här kommer en tårta som är en tradition i min familj att göra till midsommar och på sommaren i allmänhet. Väldigt lätt att göra och man kan göra tårtbottnarna i förväg och sätta ihop den samma dag. Jag hade lite cupcakesdekorationer kvar som fick pryda toppen.
Recept: Marängtårta
Denna tårta är så bra att göra för tårtbottnarna kan
frysas in. De blir ganska tunna så det går snabbt att tina dem. Lägg på fyllning
och så har du färdig tårta på ett ögonblick. Den klassiska fyllningen som mormor
oftast gjorde var med grädde och banan men det går bra med vilka bär som helst
som är i säsong.
Tårtbotten
1 dl
socker
125 g margarin
2 äggulor
5 msk mjölk
1,5 dl vetemjöl
2 tsk
bakpulver
mandel eller andra nötter - hackad eller
flagor
Rör sockret med margarinet. Rör i äggulor och mjölk. Blanda mjöl och bakpulver och tillsätt.
Bred ut smeten på bakplåtspapper som du lagt i en långpanna.
Maräng
2 äggvitor
1,5 dl socker
1 tsk
vaniljsocker
Maräng: Vispa äggvitorna till hårt skum blanda i socker
och vaniljsocker. Bred marängen över kakan.
Strö till sist över hackad eller
flagad mandel/nötter över marängen.
Gräddas i ugn på 175 grader ca 20
minuter.
När kakan kallnat delas den på mitten för att skapa två lika
stora bitar. På ena halvan lägger du den fyllning du vill ha. T.ex. 2-3 skivade
bananer och vispad grädde (ca 3 dl). Ta den andra halvan och lägg den uppepå
fyllningen. Traditionen i vår familj är att inte ha något uppepå tårtan eftersom
tårtbottnarna är ganska tunna så räcker det med fyllningen som är mellan, men om
man vill kan man givetvis ha grädde och bär på toppen också!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar