tisdag 30 oktober 2012

Happy Halloween cupcakes


Detta är cupcaksen jag gjorde till Halloween förra året. Inlägget hittar ni här.

Pump it up! - Zucchinicupcake med cream cheese frosting


Jag kanske är lite sent på det här med pumpor- och Halloweentema, med tanke på att Ikea och andra affärer redan börjat julskylta! Brukar de inte vänta tills EFTER Halloween åtminstone innan de kör igång?!

Ok, men så här är då mitt bidrag till en höst-cupcake! En saftig cupcake med zucchini toppad med frisk cream cheese frosting!

 
Zucchinin gör cupcaksen saftiga utan att ge smak!
 


Bladen är gjorda av sugarpaste.

Till pumpornas skaft använde jag mig av Marabous nya "Snax Choco Pretzel".




Zucchinimuffins

3 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 tsk ingefära
1 1/2 dl olja
2 dl socker
2 ägg
2 1/2 dl finriven zucchini

Sätt ugnen på 175 C.
Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och ingefära i en skål och ställ åt sidan.
Vispa oljan och sockret tillsätt ägg och zucchini. Vänd ner mjölblandningen.
Fördela smeten i ca 12 muffinsformar. Grädda ca 20 minuter.

Recept på Cream Cheese frosting hittar ni här. Jag färgade frostingen orange med gelefärg.

söndag 28 oktober 2012

Chocolate Chip Cookie dough cupcake

 
 


Dessa cupcakes blev inte riktigt som jag tänkt mig. Det kommer komma fler inlägg som börjar med precis den meningen och sen fortsätta med "men...". De blev goda! Jag har för mig att jag sett ett recept på cookie dough cupcake någonstans där en frusen degboll läggs mitt i muffinsen, på med muffinssmeten och sedan in i ugnen. Eftersom degen är fryst så hinner det inte bakas till kaka utan förblir deg, det som är så gott och hela grejen med en "dough" cupcake. Men nu kan jag inte hitta detta receptet, mitt liv i ett nötskal innan Pinterest, så jag tänkte att hur svårt kan det vara och hur fel kan det bli, jag prövar med de recept jag har. Sagt och gjort, jag gjorde chocolate chip cookies med ett beprövat recept, rullade degen till bollar och frös in dem sedan lade jag en fryst kakdegsboll i varje muffins.

Något blev visst inte riktigt rätt, så degbollarna blev till kakor i botten på muffinsen. Men! Det blev faktiskt gott, även om man inte märker av kaksmaken så mycket. Och även om det nu i verkligheten inte blev en chocolate chip cookie dough cupcake utan en chocolate chip cookie cupcake, så kallar jag skapelsen för det förstnämnda ändå. Tack vare att det är muscovadosocker i frostingen så smakar denna cupcake väldigt mycket cookie dough! Pröva den gärna! För att vara säker på att få den där goda degbollen, i deg-tillstånd såsom den ska vara, är det ju möjligt att lägga i den efter muffinsen är bakad! Lycka till! Och om någon har detta recept på frusen degboll i mitten, hör gärna av dig!




Muffins
ta ditt favoritrecept på chokladmuffins/cupcake

Frosting
226 g smör - rumsvarmt
1/2 cup muscovadosocker eller farinsocker (ca 1 1/4 dl)
2 1/4 cup florsocker (ca 5-6 dl)
1/3 cup mjöl (ca 1 dl)
2 msk mjölk
1 1/2 tsk vanilj

Vispa smör och socker poröst. Tillsätt övriga ingredienser. Börja med mindre mängd florsocker så kan du tillsätta mer om det behövs.


 
Muffinsformar från Åhléns

torsdag 25 oktober 2012

Torsdagstips - Pinterest

Gör ni som jag och surfar runt på en massa bloggar? Det finns så många duktiga kvinnor (och män) som skapar vackra bakverk som hobby eller yrke. I detta surfande ser jag ofta recept eller dekorationsidéer som jag vill pröva och tänker att jag kommer ihåg vilken blogg och vilket recept det är och att jag återvänder senare. Men sen klickar jag vidare, kanske på någon länk till någon som kommenterat och kommer till deras blogg osv osv. Till slut vet jag inte var jag började och sedan när jag väl sitter vid datorn för att hitta ett nytt recept att pröva så är ju minnet som ett stort svart hål. Här skyller jag faktiskt lite av glömskan på att jag har en tre-månaders bebis! Men främst beror det ju på att jag klickat runt så himla mycket att jag glömt. Vid dessa tillfällen är Pinterest ett väldigt bra redskap! Det är som en anteckningsbok med bilder! En anslagstavla helt enkelt. Och detta funkar  till mer än bara recept. Du markerar helt enkelt en bild eller sida du vill spara på din anslagstavla, det kan vara ett recept, en snygg vas du vill köpa, ett klädesplagg, eller vad som helst egentligen. Dessa "Pins" sparar du i olika kategorier, jag har då en som heter recept, där jag spar recept jag någon gång vill prova att baka!
 
Här kan du, precis som på Instagram (där ni kan följa mig som cupcakeshbg), följa olika personer och se vad de "pinnar" och deras egna bilder de lägger upp!
 
Jag följer "Clever Housewife" där man får massvis med bra tips!
 
Till exempel hur du förvandlar din tomma petflaska till en smart återförslutare till din påse med chokladknappar!
 

Tips om hur du smidigt kan vika ihop din halvätna chipspåse!
 
Smart förvaringsidé till dina hårspännen som annars ligger överallt, men när man väl behöver en så hittar man ingen! 
 
 
 
Jag har lagt till en "Pin" på denna blogg om ni skulle vilja pinna den!

tisdag 23 oktober 2012

Chokladmuffins med cheese cakefyllning


Jag tycker det är gott med muffins med fyllning i. Det är ju ett lätt sätt att variera en vanlig muffins på! Dessa är fyllda innan bakning. De kallas Black Bottom Muffins. Det är chokladmuffins med cheese cake fyllning, precis som ni redan sett av rubriken. Tanken är att cheese cakefyllningen ska lägga sig på toppen och chokladmuffinsen ska vara på botten, därav namnet. Nu råkade min chokladmuffinsmet vara lösare än cheese cake smeten, så det blev Cheese Cake Bottom Muffins. Lite uppochned med andra ord. Nästa gång jag gör dessa ska jag dessutom vara mer generös med cheese cake smeten. För kommer jag definitivt göra dem igen, de är väldigt goda!



ca 12 muffins

Ställ ugnen på 175 grader.

Muffins
Eftersom muffinsreceptet jag använde var för löst (detta recept) så rekommenderar jag att ni tar ett recept på chokladmuffins där smeten blir relativt tjock. Tricket är att man ska försöka få cheese cakesmeten lika tjock, eller aningen tunnare, INTE tjockare än muffinssmeten.

Cheese cakefyllning
227 gram cream cheese - rumsvarm
65 gram socker
1 ägg
1/2 tsk vaniljextrakt

Vispa cream cheese tills den är mjuk och slät. Tillsätt socker, ägg och vanilj och vispa tills precis slät. Om man vispar för mycket och smeten blir för lös kan den blanda sig med muffinsmeten när muffinsarna bakas i ugnen.

Fyll muffinsformar till ca (max) 2/3 med muffinssmet. Lägg ett par matskedar cheese cake fyllning på varje muffins.

Baka i ugnen ca 20-25 minuter, beroende på ugn.

Muffinsarna håller sig i kylen 3-4 dagar.







Bricka från Ica Maxi, sked från Ilva

fredag 19 oktober 2012

Halloween/Spindelmannen Sugar cookies

 

Så här i Halloween-tider kan det väl vara passande med ett spindeltema?!

Jag gjorde lite spindelmannenkakor till ett 4-årskalas. Med orange färg istället för rött blir de ju perfekta Halloweenkakor!!

Här kommer en liten tutorial på hur jag har gjort kakorna. Tekniken kallas "wet-on-wet" icing. Jag har alltså gjort royal frosting och färgat i svart och rött. De båda färgerna har samma tjocklek så att de ska flyta samman.

1. Kontur

2. Fyll

3. Svarta ringar

4. Dra med en tandpetare inifrån mitten och utåt, hela vägen till kanten.


Voila!
 
 
Jag fick lite kristyr över och gjorde några spindlar, av väldigt varierande utseende. De blev passande dekoration till spindelmannentårtan på kalaset!

 
 
 
 

torsdag 18 oktober 2012

Rosa tävling

Gå in på duktiga Lisa's hemsida Sockerrus och tävla om ett rosa bakpaket från KlaraForm! Klicka på bilden nedan för att komma till tävlingen.



tisdag 16 oktober 2012

Mormors äppelkaka

Här är en väldigt enkel och god äppelkaka. I princip är det väl en sockerkaka med äpplen i och lite kanel. Men den är väldigt god och bra om man tröttnar på smulpaj och vill ha något annat som omväxling! Receptet är min mormors och har några år på nacken. Måtten är angivna i kkp (= kaffekoppar, för er som är lite yngre). Men jag har skrivit om till deciliter så alla kan hänga med, nuförtiden är ju kaffekoppstorlekarna otroligt varierande.
 



Recept
3 ägg
3 dl socker
3,75 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk kanel
1 tsk vaniljsocker
3 msk mjölk
2 äpplen

Sätt ugnen på 200 grader.

Vispa ägg och socker poröst. Blanda de torra ingredienserna och sikta i. Blanda i mjölken.

Häll smeten i en form strö över äppelbitar. Tryck ner äpplena lite i smeten. För lite extra smak och yta lägg smör uppepå. Jag hyvlar smör med osthyvel och lägger på.

Baka i ugn ca 30 minuter.

söndag 14 oktober 2012

Bröllopstårta och Bröllopscupcakes

I slutet av september gifte sig min käre bror. Jag fick äran att göra bröllopstårta och cupcakes till bröllopskaffet. Här nedan ser ni resultatet.
 
 
Bröllopet hade höst/skördtema med färgerna vinrött, orange/ocra och mörkgrönt.
 
Då bruden är chokladälskare blev det Chocolate Cake Delux med Chocolate fudge fyllning och hallonsylt. Chokladcupcakes med hallonsylt fyllning och Chocolate fudge frosting. Dekorationer i sugarpaste (blommorna på tårtan är äkta).


 


 
 

torsdag 11 oktober 2012

Torsdagstips - tvättservetter

När min andra dotter föddes för drygt 2 månader sedan gjorde våta tvättservetter comeback i huset (det har även blöjor, torra tvättlappar, barnolja etc etc gjort, men det behöver jag inte ta upp här...).
 
Det finns många olika märken av dessa tvättservetter/lappar där vissa känns mer ok att använda till en bebis än andra. Tvättservetterna på bilden nedan kändes lite för starka att använda på barn så den har hamnat i köket. Och där gör de verkligen underverk. De tar bort alla tänkbara fläckar på skåpluckor, diskbänk och väggar! Mitt kök har aldrig varit så skinande rent!
 
 

måndag 8 oktober 2012

Dessert table - 4 års kalas

 
Här är dessertbordet från min dotters 4-års kalas.
 

Dessertbordet bestod av:

Sugarcookies
Rosa Chokladbollar
Chokladtårta
Chokladcupcakes med Chokladfudge frosting och marshmallow fluff frosting.












torsdag 4 oktober 2012

Torsdagstips - Pimpa din hemmalatte

Jag är mammaledig sedan i början av juni. Den 20 juli föddes Ingrid, min andra dotter. Det här med lattemamma kanske är en kliché. Men jag måste erkänna att det blir en och annan kopp kaffe om dagarna innan jag hämtar den 4-åriga dottern på dagis. Då jag bor i ett samhälle utan Espresso House eller annat "latte-hak" så blir det hemma latte för min del. Ett mer mammapengs-vänligare alternativ! 

För att göra kaffe med mjölk lite roligare kan man ta till några hjälpmedel:

Lattevisp - Jag har det som måste vara marknadens i särklass billigaste lattevisp (mjölkskummare) - en från IKEA - 9 kronor kostar den och den är verkligen bra också! Kan lätt mäta sig med de på marknaden som ligger i 300 kronors-klassen!

Mugg - En liten färgglad take away mugg kan ju vara roligt att skoja till det med! Kanske denna från Clas Ohlsson?!


Tilltugg: Latte och chokladcupcake - svårslagen kombo!

tisdag 2 oktober 2012

Confetti chocolate cake



Min dotter är chokladälskare, precis som sin mor! Så till hennes födelsedag var det en självklarhet att göra en chokladtårta.

Det blev en Chocolate Cake Deluxe. Recept hittar du här




Tänk att min lilla tjej nu är 4 år!


Försvinnande god!